Recruiter Marc Denholm stuitte onlangs op een opmerkelijk cv. De kandidaat in kwestie meldde het volgende over zijn ‘zwaktes’:

“My looks can be a distraction in the workplace to members of the opposite sex (and in some cases the same sex). I have been told I am an overly generous lover. The filter between my brain and my mouth does not always operate as it should.”

“Dit stond onderaan het cv in de laatste sectie. In eerste instantie barstte ik in lachten uit”, vertelt Denholm tegenover Business Insider. “Ik denk ook dat dit de reactie was die de kandidaat beoogde, eerlijk gezegd.”

cv

Denholm is oprichter van een wervingsbureau voor IT’ers en ingenieurs uit Nieuw-Zeeland, genaamd Talent Hive. Hij is al twaalf jaar actief in werving en selectie en zag het nodige voorbij komen. Maar deze opmerking was wel erg bijzonder, dus postte hij ‘m op LinkedIn.

Wat de kandidaat deed was onconventioneel, maar pakte uiteindelijk goed uit, zegt Denholm. Hij had relevante werkervaring een paste bij de functie.

"Ik heb de kandidaat geïnterviewd en dat ging goed", aldus Denholm. "Het ging om een professional die de vacature goed kon vervullen."

Humor op je cv: niet doen

Hoewel de kandidaat met zijn grap wegkwam, raadt Denholm sollicitanten aan op te passen met humor. Beter is het om te focussen op wat je hebt gedaan en hoe je van waarde bent geweest voor eerdere werkgevers. Dus geen subjectieve passages met persoonlijke verklaringen, sterktes en zwaktes. Een sterk punt in de ene functie, kan immers in een andere functie een zwakte blijken - en vice versa.

"Mijn ervaring is dat dit soort toevoegingen eerder afbreuk doet aan de kansen van een kandidaat, dan dat die er beter uitspringt", zegt Denholm.

Beperk je dus in het cv tot de harde feiten. "Tijdens het sollicitatiegesprek kun je een idee krijgen van wat voor type degene is die je interviewt, zodat je een band kunt opbouwen en kunt inschatten of het werkt om een grapje te maken", zegt Denholm. "Hou je cv professioneel en bewaar de grappen voor later."

LEES OOK: 16 sollicitatievragen die Google schrapte omdat ze te verraderlijk waren